Vilnius kan faktisk også gourmet – og meget andet

Der er en fjerde gang for altid. Eller hvad det er man siger. Det var i hvert fald tilfældet for mig, hvad angår Vilnius-besøg.

Vores lille (meget lille: Vi er to, undertegnede inklusiv) Vilnius-gruppe har holdt et års pause, men havde allerede i januar besluttet, at vi skulle af sted igen i juni i år.

Men hvad er det, der gør, at vi vender tilbage gang på gang? Det er svært for mig lige at sige ”Dét” eller ”Dét” er den væsentligste grund, for der er et hav af gode bud: Der er god mad, der er mange ting at se, de har to bjerge midt i byen, det er billigt at bo der, en stor, mørk Grimbergen koster 12 kroner, det er nemt at komme dertil osv., osv.

Indrømmet: Vi er nok lidt for gode til at gå de steder hen, som tidligere har været en succes. Og de tips får du her. Sammen med en advarsel: Markus ir K°. Hold dig væk. Det har været godt to gange – denne gang var det dyrt og virkelig skidt.

Men så er det godt, der er andre steder. Gode steder:

Lauro Lapas

Lauro Lapas – Fra venstre Oksefilet, spinatsumme, fois gras med sponge cake og granité af rødbede.

Det her har til dato været den allerbedste restaurantoplevelse i Vilnius.

Ti minutters gang fra den gamle bydel ligger denne lille, forholdsvis nye, gourmetrestaurant. Så vidt vides, er det en tidligere chefkok fra Michellin-restauranten AOC i København, som har været med til at starte den. Han er allerede videre med et nyt restaurantprojekt (1dublis) i Vilnius. Men Lauro Lapas er ikke blevet dårligere af den grund (tror jeg – har jo kun været der én gang).

Vi fik deres tastingmenu, som var rigeligt stor til at blive mæt. Seks små retter (plus to overraskelses-retter) blev det til. Deriblandt dampet torsk med ”slow cooked egg” (helt fantastisk lækkert), oksefilet og fois gras. Og prisen? Ja, får faktisk lidt tårer i øjnene: 248 kroner. Vinen er også til at komme i nærheden af. Så selvom vi gav den gas med mad, vin og kaffe, landede regningen på omkring 800 kroner for to.

Så: Gør det… (Men bestil bord).

Lauro Lapas
+37067451045
info@laurolapas.lt
Pamenkalnio gatve 24
http://laurolapas.lt/index.php/en/

Notre Vie – Hyggeligste vinbar i Vilnius

Det er sådan set ikke udvalget af vin, der gør denne vinbar til et af mine favoritsteder i Vilnius. Dermed ikke sagt at det er dårligt: Hvis du køber glas, har du valget imellem tre slags hvid, tre slags rosé og tre slags rød – hvilket dækker de fleste ”Vi er helt almindelige mennesker, som godt kan lide god vin, men ved ikke rigtigt noget om det, andet end at ”gardiner” vist betyder, den er fed”-behov.

Det, der gør denne vinbar til en vinder, er deres udendørsservering, som ligger på et lille aflukket stræde i den gamle bydel af Vilnius, hvor du kan sidde og kigge på biler, der kører forbi på den lidt større (men stadigvæk lille) gade ved siden af – og se på mennesker. Kort sagt: Et rigtig godt lure-sted.

Der er mulighed for at købe snacks, og det er derfor et oplagt sted at starte en aften ude.

Notre Vie
Stikliu gatve 10
http://www.notrevie.lt/

Trakai – 40 min fra Vilnius

Trakai ligger i et meget, meget vådt område. Men du kan komme tørskoet fra banegården til slottet.
Trakai ligger i et meget, meget vådt område. Men du kan komme tørskoet fra banegården til slottet.

Denne gang kom vi endelig lidt ud af Vilnius. ”Endelig” fordi det er noget, vi har talt om, alle de gange, vi har været i Litauen.

Trakai er en by, som ligger på nogle små øer i nogle store søer. Det tager 40 min med tog fra Vilnius Hovedbanegård – og koster 12 kr. pr. billet, hvis du kan klare at køre på 2. klasse (som er noget pænere end hvad vi kender herhjemmefra).

Der er cirka 10 min. gang fra stationen i Trakai til selve byen. Her passerede vi en lille restaurant, som var kendt for deres indbagte lammetærter. Hvis du kommer forbi, så gå derind – det var virkelig godt.

Restauranten Kybynar i Trakai er kendt for deres indbagte lammetærter.
Restauranten Kybynar i Trakai er kendt for deres indbagte lammetærter.

Endnu ti minutters gang derfra ligger en bro, som fører over til endnu en lille ø, hvor der ligger et gammelt slot. Vores plan var at se slottet, men glæden var stor, da vi opdagede, at man kunne leje vandcykler. Så denne gang blev slottet altså beskuet fra midten af søen – med medbragte øl, 30 graders varme og de bare fødder nede i det fuldstændigt klare søvand.

Et lille OBS: Togene holder pause fra omkring klokken 16 og tre timer frem. Vi måtte med en meget, meget, meget gammel Mercedes Sprinter, for at komme tilbage til Vilinus. Dét var en ret speciel oplevelse – men man skal heller ikke kimse af at prøve noget nyt.

Ja, der er altså meget at opleve i den Litauiske hovedstad. Og du skal tage af sted. Nu. SAS flyver flere gange om ugen med billetpriser på 800-1000 pr. snude. Hoteller i Vilnius koster omkring 2000 for to for en forlænget weekend på firestjerners hotel.

Vores favorit er Artis Centrum Hotel midt i den gamle bydel – med udsigt til præsidentpaladsets bagindgang (og skraldespande med ”præsidentielt” skrald).

Vi har stadigvæk meget til gode, og kommer forhåbentlig tilbage næste år.

Se indlægget om Vilnius fra 2012 lige her: http://onesmallstepforaman.wordpress.com/2012/10/12/man-kan-kun-vaere-vild-med-vilnius/

Submit a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.