Guide til Budapest: Pragtpalæer side om side med ruiner

“Nej, vi skal ikke have forret. Det er altså for dyrt.”

“Jo. Jeg skal nok give. Det er vores sidste aften hernede”.

Diskussionen er i fuld gang ved et bord ikke langt fra vores, hvor et ungt dansk par i starten af 30’erne skal tage den store beslutning, det er, om man skal fråse og købe to forretter af 40-50 kroner eller ej.

Vi er til gengæld ikke i tvivl: Selvfølgelig skal vi have forret, her på restauranten Pesti Disznó i det centrale Budapest. Menukortet byder på retter fra både det franske og ungarske køkken, som enten bliver serveret inden for eller, når vejret er godt, uden for. Stemningen er, bortset fra ved vores landsmænds bord, utrolig god. Der er flere tjenere på arbejde denne aften. En kvindelig tjener formår dog at nå rundt til alle bordene og hyggesnakke lidt, inden hun igen står og holder et vågent øje med, om nogen mangler noget.

Efter tre retter: Terine des fois gras, helstegt ørred og chokolate spinge cake med blommer, to glas sød vin til forretten (og et igen til desserten) samt to øl til hovedretten, er regnskabets time kommet: 490 kroner, må vi lægge – og det inklusiv både skatter og drikkepenge.

Vi klager ikke, og går glade og mætte derfra. Ligesom vi har gjort alle de andre steder, vi har spist i den weekend. For det vrimler med fantastiske spisesteder, hvor man kan mæske sig i fantastiske retter til stort set ingen penge.

Pesti Disznó var stedet, vi fik vores afskedsmiddag. Første aften spiste vi på Bisztro Bock, som bestemt også er anbefalelsesværdigt (og som er med i min videoguide til Budapest).

Pesti Disznó
Nagymező u. 19
http://pestidiszno.hu/

Bock Bisztro
Erzsébet krt. 43-49
http://bockbisztro.hu/

Hønsefødder og gulerødder
Ikke langt fra Donau ligger Budapests svar på Torvehallerne (eller Torvehallerne i København er nok nærmere Københavns svar på Központi Vásárcsarnok, men lad nu det ligge).

Her er både slagtere med for danskere kendte og ukendte udskæringer, grønthandlere med bugnende bunker af friske varer, delikatesseforretninger med virkelig billig, ægte caviar og foisgras og kryddeributikker, hvor du kan købe spiselige gaver med hjem.

Der er et særligt leben derinde, og det bærer præg af, at mange rent faktisk handler ind der, i modsætning til Københavns torvehaller, hvor man ofte kan få det indtryk, at 90 procent er der for at kigge.

Központi Vásárcsarnok / Budapest Market Hall
Vámház krt. 1-3

Terror House

På Terror House i Budapest er en stor tank og billeder af nogle af ofrene fra to besættelser det første, der møder en.

Men Budapest er andet end mad og drikke.
Det er også badeanstalter, kunstmuseer og en dyster historie med både nazistisk og russisk invasioner. Og netop dette er temaet for museet “House of terror”, som beskriver tiden med krig og besættelse.

Det første du møder, når du kommer ind, er en stor, gammel sovjettisk tank. På væggene omkring er der sat billeder op af hundredevis af de mennesker, som er blevet dræbt under landets to besættelser. Museet består af tre etager, hvor du kan se sovjetiske lederes kontorer, læse om tiden under besættelserne, se aflytningsudstyr og, i kælderen, se hvor folk blev holdt til fange og tortureret.

House of terror er et must, hvis du er i Budapest.

Terror House
Andrássy út 60
http://www.terrorhaza.hu/hu

Ungarerne har et afsindigt ringe forhold til det med at betjene kunder. Det er ikke unormalt at der er to – tre mennesker om at betjene hver enkelt kunde, så forvent en halv times kø for at komme ind på museet.

 

Ungarsk High tea
Ungarerne har de senere år oplevet stigende priser. Men som dansker er der stadigvæk rig mulighed for at følge med.

Flere hoteller tilbyder High tea hver eftermiddag. Et af dem er Four Seasons Hotel et stenkast fra Donau.
I forlængelse af den smukke lobby kan man sidde og labbe dejlig te i sig, mens man spiser fra det enorme fad med kager, ungarske sandwiches og scones.
Det kan anbefales, at du spiser aftensmad sent den dag.

Four Seasons Hotel
Széchenyi István tér 5-6
http://www.fourseasons.com/budapest/dining/lounges/lounge_menus/lobby_lounge_herend_afternoon_tea/

Prisen er cirka 200 kroner.
Se mere i videoguiden

High tea på Four Seasons Hotel i Budapest
High tea på Four Seasons Hotel i Budapest

 

Skat på restaurant i Budapest
Tip: I Ungarn er alle priser på restauranter eksklusiv skatter (27 % indtil 1. januar, hvor det er planen at sænke den til 18) og drikkepenge (omkring 15 %). Det er værd at huske på, når du kigger på menukortet.

http://www.vatlive.com/european-news/hungary-cuts-vat-on-restaurants-and-basics/

Submit a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *