Tips til Tel Aviv

Update maj 2019

Det kan være svært at tale om ferie til Israel, uden at det hurtigt bliver politisk. Specielt den seneste tid, hvor der har tiltagende spændinger mellem parterne i konflikten.

I indlægget her fokuserer jeg udelukkende på Israel som feriedestination – for landet har så utroligt mange gode ting at byde på. Og selvom der er problemer, oplever man ikke konflikten i f.eks. Tel Aviv, hvor folk lever deres liv og har en dagligdag med familieliv, cafébesøg og jobs.

Fra lounge i København til is, fisk og hummus i Tel Aviv på fire timer.

”Det her er den bedste is, jeg nogensinde har smagt,” udbrød jeg, da jeg sad på Anita i Neve Tzedek i Tel Aviv.

Anita – is i Tel Aviv

Denne isbutik er da også meget populær. Ikke kun fordi den ligger i et af de mest hippe områder i Tel Aviv, men ganske enkelt fordi den er værd at køre efter. I montren findes is med vinporcheret pære, tiramisu-hasselnøddemousse og kastanje. De har selvfølgelig også de mere klassiske varianter, hvis man ikke er så is-modig igen.

Men is er ikke det eneste gode, man kan opleve i denne del af Tel Aviv. Bydelen er, som nævnt, et af de mest hippe områder, hvor gammelt og nyt smelter sammen. Det er ikke unormalt at en fancy kjolebutik ligger klods op og ned ad en ”hul-i-væggen”-butik, som sætter gamle møbler i stand og bruger maling, så fyldt med terpentin, at det lugter langt væk. Og det er netop denne kombination, der gør bydelen så ved.

Loppemarked i Jaffa

Ikke langt fra Anita er der loppemarked hver weekend. På ”Jaffa Flea Market” finder du alt det, du ikke lige finder i butikkerne. Alt fra magneter og LP’er til mælkejunger og gamle kort. Der er liv og glade dage. Men husk, at det nærmest er et must, at du prutter lidt om prisen.

Frokost i Jaffa

Efter at have slået en handel af med de lokale og have købt lidt mere end håndbagagen tillader, går turen videre til en god frokost i nabolaget. Der er et hav af steder med udendørsservering – og der er pres på. Et af de meget populære steder, er Puua. En vegetarcafé, som også har veganske alternativer – hvis det er det, du er til.

Shakshuka er det, du skal gå efter, hvis det er brunch, du er på: En krydret tomatsovs med rød peberfrugt og æg. Tænk på ”Porcherede æg i tomatsovs”.

Fisk på menuen

Turens bedste måltid var – uden tvivl – hos Benny the fisherman på havnen i Tel Aviv

Men turens bedste måltid var uden tvivl hos Benny The Fisherman på havnen i Tel Aviv. Det ligger en kort taxatur fra midten af byen og serverer et udvalg af friskfanget fisk tilberedt på netop den måde, du ønsker. Skal den være bag? Stegt? Eller en gang i ”Ønskebrønden”? Valget af dit, men de vejleder meget gerne.

Et pro-tip er at bestille forretten, som er et udvalg på 18-20 forskellige små tallerkener med ”Meze”, altså mellemøstlige tapas: Hummus, babaganouch, godt brød og meget, meget andet. Det koster ca. 150 kr. per mand, men bestiller du også en hovedret, er det med i prisen og der er gratis refill.

Så du starter med at spise forretten, når fisken er færdig, fortsætter du bare med at spise dine mezze sammen med fisken. Og dét er bare godt! Faktisk fik jeg den bedste hummus på turen lige her. Og der blev ellers ikke skortet på køb af hummus og falafler, som de altså bare kan finde ud af at lave dér.

Så det må være det sidste tip i denne omgang: Hver gang du har lyst til en snack, skal du gå ind på en falafeljoint og købe en stak af de små friturestegne kikærtekugler med en skål hummus til. Det er billigt og piv lækkert!

Næste stop er endagstur til Jerusalem – men den historie må du vente et par dage med at få.

Submit a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.