Guide til Jerusalem

Jerusalem

Er du i Israel, må du ikke snyde dig selv for en tur til Jerusalem. Vi var der kun en enkelt dag, hvor det regnede det meste af tiden. Men så er det godt, at hele den muslimske del af byen er mere eller mindre overdækket.

Nå, men hvordan kommer man til Jerusalem fra Tel Aviv? Du tager en bus. På hverdage, altså når det ikke er shabbat (fredag fra solnedgang til lørdag ved solnedgang), kører der busser fra rutebilstationen i Tel Aviv. Det gør der også til shabbat, men der er det uautoriserede busser. Dem havde vi dog fine oplevelser med. For ja, vi valgte at tage af sted på en heldagstur lørdag. Selve den gamle del af Jerusalem er nemlig delt op i fire kvarterer: Det jødiske (Hvor er er totalt lukket ifm. shabbat), det muslimske, det kristne og det armensk kristne. Det vender jeg tilbage til.

Bus til Jerusalem

Busserne kører fra rutebilstationen i Tel Aviv. Og det er ikke til at undgå at se dem. Der bliver råbt “Jerusalem! Jerusalem” af buschaufførerne, og de guider dig til den bus, der kører først (Da de fylder op fra en ende af). Nå bussen er fyldt, kører I. Det koster ca. 100 kr. per vej, og man betaler kontant ved chaufføren. Det foregår på den måde, at du rækker ham lige penge – og sidder du bagest i bussen, giver du bare videre til passageren foran, som sender videre. Turen tager ca. 45 minutter.

Seværdigheder i Jerusalem

Klippemoskeen i Jerusalem
På vej fra Grædemuren kan du se Klippemoskeen. Kendt fra postkort.

I Jerusalem ligger nogle af de helligste steder for både jøder og muslimer. For jøderne er det Grædemuren, som er den sidste rest af jødernes helligste tempel. For at besøge Grædemuren, skal du igennem metaldetektor (Ikke noget problem, hvis du ikke er der for at lave ballade :). Indgangen til Grædemuren er delt op i to: En til mænd og en til kvinder. Ved mændenes indgang ligger der låne-kalotter, som du skal huske at tage på. Når du går væk fra Grædemuren, kan du gå baglæns (Ligesom de ortodokse gør, da man ikke må vende ryggen til muren).

Men ved Grædemuren findes ikke bare et af jødernes helligste steder. Tæt herpå er også mulsimernes tredjehelligste sted, hvor Klippemoskéen (opført i 691) og Al-Aqsa Moskéen (opført ca. 638) ligger. Moskéerne er lukket for ikke-muslimer, men på vej væk fra Grædemuren kan du se den smukke kuppel fra Klippemosken.

(Udover de nævnte steder er det også i Jerusalem, Jesus gik med korset på vej til Golgata. Der er i det hele taget rigeligt af steder at se, hvis du er interesseret i historie og religion. Men det er et helt kapitel for sig).

På marked i Jerusalem

Ja, på denne hellige dag, hvor vi besøgte byen var der som sagt lukket i den jødiske bydel. Men til gengæld var der gang i den i den muslimske del, som minder om souk’en i Marokko. Her er endeløse gader med små butikker – et oplagt sted af tage souvenirs med hjem fra – med mindre du følger min guide til souvenirs, hvor mine to bedste tips er julepynt og alkohol. For det finder du næppe her.

Uden mad og drikke

I mit indlæg fra Tel Aviv nævner jeg falafler og hummus som noget af det bedste at spise, mens du er i Israel. Og Jerusalems falafel- og hummus-restauranter er bestemt ikke en undtagelse. Og der er rigeligt at vælge imellem. Et godt tip er dog, ikke at spise klokken 12 – der er mange turister i Jerusalem. Og de spiser, sjovt nok, alle sammen klokken 12. Så der er der run på.

Vil du have flere tips til Israel, så klik her eller se min lille reportage, som søde og dygtige Ekadanta står bag



Submit a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.