Flugten til Alcatraz

Er man i San Francisco, bør fængselsøen Alcatraz stensikkert på todo-listen. Og sådan skal det også være: Alcatraz er et museum i særklasse, som lader dig opleve bare en flig af, hvordan det var at sidde fanget i datidens sikreste fængsel. Men der er ikke kun fugtige celler og vagttårne.

“Nej. Det er en misforstået opfattelse, som mange har. Det var nemlig ikke de farligste fanger, der sad her, men de mest uregerlige. Her sad også indbrudstyve og svindlere, som havde prøvet at flygte fra andre fængsler i USA”. Bum. Så fik vi det på plads. Selv troede jeg også, at der kun sad Herstedvester-segmentet. Men sådan var det altså ikke.

Guiden her er ikke eneste guide på øen. Kort forinden har vi lige afsluttet en fantastisk og gribende audioguide rundt på hele øen. En audioguide, som jeg aldrig har prøvet lignende.

Hør fanger og fangevogteres fortællinger
Når man går ind i fængslet, får man et par høretelefoner på. Tidligere fanger og fængselsbetjente fortæller dig levende om Alcatraz’ historie, små anekdoter og om dagligdagen i fængslet. Den er skruet fantastisk godt sammen og guider én rundt i de lange korridorer ved at navigere hvilken retning man skal gå i. “Kig op. Der ser du et stort ur. Du skal nu gå til højre, hvorefter du vil møde…”. Genialt. Selve turen rundt varer 45 min og bagefter kan man udforske øen på egen hånd.

Og der er nok at se. Udover at være fængsel, var øen nemlig også hjem for fangevogterne og deres familie, som boede i dejlige villaer omgivet af store urte- og blomsterhaver. Som en, der var barn på øen, fortæller: “Vi lagde aldrig mærke til fangerne. Vi tog jo bare båden i skole hver dag – og levede et helt normalt liv her”.

Det var endnu en overraskelse for mig.

I dag er de fleste huse væk, men de smukke blomsterhaver får lov at leve videre, og bliver i dag passet af frivillige fra San Francisco. Fantastisk kontrast at se pæoner blomstre side om side med grå betonmurbrokker.

Alcatraz er populær. Så bestil gerne tid til færgen et par uger inden du skal af sted. Så er du sikker på ikke at gå glip af en, efter min vurdering, enestående oplevelse.. Du finder fartplan og billetter her: http://www.alcatrazcruises.com/website/buy-tickets.aspx

This slideshow requires JavaScript.

Submit a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.